Kalkulozni prostatitis

kalkulozni prostatitis

Kalkulozni prostatitis– zaplet kroničnega vnetja prostate, za katerega je značilna tvorba kamnov v acinusu ali izločevalnih kanalih žleze. Kalkulozni prostatitis spremljajo povečano uriniranje, topa boleča bolečina v spodnjem delu trebuha in perineuma, erektilna disfunkcija, prisotnost krvi v semenski tekočini in prostatoreja. Kalkulozni prostatitis lahko diagnosticiramo z digitalnim pregledom prostate, ultrazvokom prostate, pregledno urografijo in laboratorijskim pregledom. Konzervativno zdravljenje kalkuloznega prostatitisa se izvaja s pomočjo zdravil, zeliščne medicine in fizioterapije; Če so ti ukrepi neučinkoviti, je indicirano uničenje kamnov z nizkointenzivnim laserjem ali kirurško odstranjevanje.

Splošne informacije

Kalkulozni prostatitis je oblika kroničnega prostatitisa, ki jo spremlja tvorba kamnov (prostatolitov). Kalkulozni prostatitis je najpogostejši zaplet dolgotrajnega vnetnega procesa v prostati, s katerim se srečujejo specialisti s področja urologije in andrologije. Pri preventivnem ultrazvočnem pregledu odkrijejo kamne v prostati pri 8, 4 % moških različnih starosti. Prvi starostni vrh incidence kalkuloznega prostatitisa se pojavi v starosti 30-39 let in je posledica povečanja števila primerov kroničnega prostatitisa, ki ga povzročajo spolno prenosljive bolezni (klamidija, trihomonijaza, gonoreja, ureaplazmoza, mikoplazmoza itd. ). Pri moških, starih 40-59 let, se kalkulozni prostatitis praviloma razvije v ozadju adenoma prostate, pri bolnikih, starejših od 60 let, pa je povezan z zmanjšanjem spolne funkcije.

Vzroki kalkuloznega prostatitisa

Odvisno od vzroka nastanka so kamni v prostati lahko pravi (primarni) ali lažni (sekundarni). Primarni kamni se sprva oblikujejo neposredno v acinusu in kanalih žleze, sekundarni kamni migrirajo v prostato iz zgornjih sečil (ledvic, mehurja ali sečnice), če ima bolnik urolitiazo.

Nastanek kalkuloznega prostatitisa povzročajo kongestivne in vnetne spremembe v prostati. Moteno praznjenje žlez prostate je posledica BHP, neredne ali pomanjkanja spolne aktivnosti in sedečega načina življenja. V tem ozadju dodatek počasne okužbe genitourinarnega trakta povzroči obstrukcijo kanalov prostate in spremembo narave izločanja prostate. Prostatni kamni pa podpirajo tudi kronični vnetni proces in zastajanje izločkov v prostati.

Poleg stagnacije in vnetnih pojavov igra uretro-prostatični refluks pomembno vlogo pri razvoju kalkuloznega prostatitisa - patološkega refluksa majhne količine urina iz sečnice v kanale prostate med uriniranjem. Hkrati se soli, ki jih vsebuje urin, kristalizirajo, zgostijo in se sčasoma spremenijo v kamne. Vzroki za uretro-prostatični refluks so lahko strikture sečnice, poškodbe sečnice, atonija prostate in semenskega tuberkula, predhodna transuretralna resekcija prostate itd.

Morfološko jedro za kamne v prostati so amiloidna telesca in luščeni epitelij, ki se postopoma »preraščajo« s fosfati in apnenčastimi solmi. Prostatni kamni ležijo v cistično raztegnjenih acinusih (lobulih) ali v izločevalnih vodih. Prostatoliti so rumenkaste barve, sferične oblike in različnih velikosti (povprečno od 2, 5 do 4 mm); lahko enojni ali večkratni. Po kemični sestavi so kamni prostate enaki kamnom v mehurju. Pri kalkuloznem prostatitisu se najpogosteje tvorijo oksalatni, fosfatni in uratni kamni.

Simptomi kalkuloznega prostatitisa

Klinične manifestacije kalkuloznega prostatitisa na splošno spominjajo na potek kroničnega vnetja prostate. Glavni simptom v kliniki kalkuloznega prostatitisa je bolečina. Bolečina je dolgočasna, boleča po naravi; lokaliziran v perineumu, skrotumu, nad pubisom, križnico ali trtico. Poslabšanje bolečih napadov je lahko povezano z defekacijo, spolnim odnosom, telesno aktivnostjo, dolgotrajnim sedenjem na trdi podlagi, dolgotrajno hojo ali nerodno vožnjo. Kalkulozni prostatitis spremlja pogosto uriniranje, včasih popolna retenca urina; hematurija, prostatoreja (iztekanje izločkov prostate), hemospermija. Zanj so značilni zmanjšan libido, šibka erekcija, oslabljena ejakulacija in boleča ejakulacija.

Endogeni prostatni kamni lahko ostanejo v prostati dolgo časa brez simptomov. Dolgotrajno kronično vnetje in z njim povezan kalkulozni prostatitis pa lahko privede do nastanka abscesa prostate, razvoja vezikulitisa, atrofije in skleroze žleznega tkiva.

Diagnoza kalkuloznega prostatitisa

Za postavitev diagnoze kalkuloznega prostatitisa je potrebno posvetovanje z urologom (andrologom), ocena obstoječih pritožb ter fizični in instrumentalni pregled bolnika. Pri rektalnem digitalnem pregledu prostate se s palpacijo določi grudasta površina kamnov in neke vrste krepitacija. S transrektalnim ultrazvokom prostate se kamni odkrijejo kot hiperehogene tvorbe z jasno akustično sledjo; pojasnjena je njihova lokacija, količina, velikost in struktura. Včasih se za odkrivanje prostatolitov uporablja pregledna urografija, CT in MRI prostate. Eksogene kamne diagnosticiramo s pielografijo, cistografijo in uretrografijo.

Instrumentalni pregled bolnika s kalkuloznim prostatitisom dopolnjuje laboratorijska diagnostika: pregled izločkov prostate, bakteriološka kultura izcedka iz sečnice in urina, PCR preiskava strganov za spolno prenosljive okužbe, biokemična analiza krvi in urina, določanje ravni prostate. -specifični antigen, biokemija sperme, kultura ejakulata itd.

Pri pregledu se kalkulozni prostatitis razlikuje od adenoma prostate, tuberkuloze in raka prostate, kroničnega bakterijskega in abakterijskega prostatitisa. Pri kalkuloznem prostatitisu, ki ni povezan z adenomom prostate, volumen prostate in raven PSA ostaneta normalna.

Zdravljenje kalkuloznega prostatitisa

Nezapleteni kamni v kombinaciji s kroničnim vnetjem prostate zahtevajo konzervativno protivnetno zdravljenje. Zdravljenje kalkuloznega prostatitisa vključuje antibiotično terapijo, nesteroidna protivnetna zdravila, zeliščna zdravila, fizioterapevtske postopke (magnetna terapija, ultrazvočna terapija, elektroforeza). V zadnjih letih se za neinvazivno uničevanje kamnov v prostati uspešno uporablja nizkointenzivni laser. Masaža prostate pri bolnikih s kalkuloznim prostatitisom je strogo kontraindicirana.

Kirurško zdravljenje kalkuloznega prostatitisa je običajno potrebno v primeru zapletenega poteka bolezni, njegove kombinacije z adenomom prostate. Ko nastane absces prostate, se absces odpre in skupaj z odtokom gnoja opazimo tudi prehod kamnov. Včasih lahko mobilne eksogene kamne instrumentalno potisnemo v mehur in jih podvržemo litotripsiji. Odstranitev fiksnih kamnov velikih velikosti se izvaja v procesu perinealnega ali suprapubičnega odseka. Kadar se kalkulozni prostatitis kombinira z BPH, je optimalna metoda kirurškega zdravljenja adenomektomija, TUR prostate, prostatektomija.

Napoved in preprečevanje kalkuloznega prostatitisa

V večini primerov je napoved konzervativnega in kirurškega zdravljenja kalkuloznega prostatitisa ugodna. Dolgotrajne urinske fistule, ki se ne celijo, so lahko zaplet perinealne odstranitve kamnov iz prostate. V odsotnosti zdravljenja je izid kalkuloznega prostatitisa nastanek abscesa in skleroza prostate, urinska inkontinenca, impotenca in moška neplodnost.

Najučinkovitejši ukrep za preprečevanje nastajanja kamnov v prostati je obisk specialista, ko se pojavijo prvi znaki prostatitisa. Pomembna vloga ima preprečevanje spolno prenosljivih bolezni, odpravljanje predispozicijskih dejavnikov (uretro-prostatični refluks, presnovne motnje), telesna in spolna aktivnost, primerna starosti. Preventivni obiski urologa in pravočasno zdravljenje urolitiaze bodo pomagali preprečiti razvoj kalkuloznega prostatitisa.