Vaje za prostatitis: gimnastika za zdravljenje in preprečevanje bolezni

Moškim z vnetjem v prostati je prikazano zdravljenje z zdravili v kombinaciji s fizioterapevtskimi postopki. Koristne so tudi telesne vaje za prostatitis. Redna vadba pozitivno vpliva na splošno stanje osebe. Omogočajo vam, da se spopadete z dejavniki, ki vodijo v razvoj te bolezni. Še posebej koristne so terapevtske vaje proti stagnirajočim procesom v majhni medenici, ki poslabšajo stanje bolnika s prostatitisom.

Prednosti vadbe za prostato

moški, ki izvaja vaje za prostatitis

Vse ure je treba izvajati sistematično in jih ni mogoče preskočiti.

Vaje za preprečevanje in zdravljenje prostatitisa mora izvajati vsaka oseba, ki je ogrožena. Moški bi morali priporočilo zdravnika za začetek ukvarjanja s športom jemati resno, saj je od tega odvisen uspeh njihovega okrevanja in doseganje dolgotrajne remisije.

Telesna aktivnost pri kroničnem prostatitisu v zmernih količinah pozitivno vpliva na zdravje moških. Izboljšajo krvni obtok in krepijo medenične mišice. Prav tako redna vadba izboljša tonus celotnega telesa. Zaradi tega ima moč za boj proti patološkim procesom v notranjih organih in sistemih.

Najbolj koristne za bolnike so takšne vaje za prostatitis, kot so skakanje, počep in tek. Nič manj učinkovit ni trening trebušnih mišic. Posebej priljubljeni so kompleksi, ki jih je razvil Bubnovsky. Njihovo delovanje je usmerjeno v mobilizacijo sil človeškega telesa.

Od vadbe ne pričakujte takojšnjih rezultatov. Pojavlja se postopoma. Da bi dosegli učinek izboljševanja zdravja pri športu, ga morate redno izvajati.

Vsi bolniki ne vedo, kdaj je najboljši čas za izvajanje vaj za zdravljenje in preprečevanje prostatitisa. Ne razumejo, v kakšnih oblikah je takšno zdravljenje sprejemljivo in varno. Na to in druga zanimiva vprašanja lahko vedno slišijo odgovore lečečega zdravnika. Številni strokovnjaki menijo, da se je z različnimi športi najbolje ukvarjati v zgodnjih fazah bolezni ali po odpravi poslabšanja vnetja. To je optimalno obdobje za adjuvantno terapijo.

Gimnastika za prostatitis dopolnjuje zdravljenje z zdravili in fizioterapijo. V tem primeru se učinkovitost boja proti vnetju prostate večkrat poveča. Če se takšni ukrepi sprejmejo na samem začetku razvoja bolezni, potem vaje v kombinaciji z drugimi možnostmi zdravljenja omogočajo bolniku popolno okrevanje. Če se je moški začel ukvarjati s športom v zadnjih fazah patologije, mu bo trening pomagal zmanjšati resnost bolečih simptomov.

Vadba za zdravljenje kroničnega prostatitisa je zelo koristna za moške. Vendar ne smemo pozabiti, da imajo mnogi od njih kontraindikacije za takšno terapijo. Prav zaradi tega je priporočljivo, da se bolniki s takšno diagnozo začnejo ukvarjati s športom šele po pridobitvi dovoljenja lečečega zdravnika.

Vrste vaj

Obstaja veliko vrst vaj, ki jih lahko pokažemo moškim z vnetjem prostate. Zato ima vsak bolnik možnost, da izbere tisto športno smer, ki ga najbolj privlači.

Pacient se mora nujno pogovoriti z zdravnikom o možnosti vključitve v določene vrste usposabljanja, ki so mu všeč. To težavo je nezaželeno reševati sami, saj lahko nepravilna dejanja povzročijo poslabšanje prostatitisa in poslabšanje splošnega počutja.

Večini bolnikov priporočamo vadbeno terapijo za prostatitis. Terapevtska vadba je primerna za mnoge ljudi, kar je njena glavna prednost.

Fizični kompleksi (LFK)

vaje za zdravljenje prostatitisa

Preden začnete z vajami, morate ugotoviti, ali imajo kakšne kontraindikacije.

Telesna vzgoja je potrebna za vsakega moškega, ki mu je predpisano zdravljenje prostatitisa. Pacientu je na voljo niz vaj za krepitev določenih mišičnih skupin na problematičnem področju. Večino treninga človek preživi leže na trebuhu ali hrbtu.

Vadbena terapija lahko vključuje naslednje vaje, ki so še posebej koristne pri kroničnem prostatitisu:

 • Treba je narediti zmanjšanje in vzrejo nog. Med vajo lahko ostanejo vzravnane ali pa se v kolenih rahlo upognejo. V času vzreje spodnjih okončin jih z rokami potegnite na tla na majhni razdalji. V vsakem od dveh pristopov je potrebno opraviti 10-15 ponovitev;
 • Morate sedeti na hrbtu in poravnati spodnje okončine. Nato se upognejo in potegnejo do prsnega koša. Dejanje je treba ponoviti natančno 4-krat. Izvedite več pristopov;
 • V ležečem položaju morate noge dvigniti nekaj centimetrov od talne površine. Na tej točki dvignite trup na komolce. Spodnje okončine med vadbo za preprečevanje in zdravljenje prostatitisa je treba zmanjšati in vzrejati. Ti koraki se ponovijo 10-krat. Morate narediti 2-3 pristope;
 • Potrebno je dvigniti spodnje okončine skupaj z medenico pod pravim kotom na tla. Spodnji del hrbta v tem času je treba držati z rokami. V tem položaju se morate zadržati nekaj sekund. Dejanje se ponovi 5-krat;
 • V ležečem položaju je potrebno dvigniti ravne noge približno 5-10 cm od tal. V tem položaju jih je treba pritrditi za nekaj sekund. Ko se noge spustijo na tla. Vajo je treba ponoviti 5-7 krat.

To vrsto vadbe lahko izvajate doma. Uporablja se tudi v zdravstvenih ustanovah.

joga

vaje joge za prostatitis

Med vajami se morate popolnoma osredotočiti na njihovo izvajanje.

Joga se v dobrem smislu razlikuje od prostatitisa. Pacientom je praviloma na voljo kompleks hatha joge, ki ga zmore celo začetnik.

Zdravniki so večkrat ugotovili, da joga s prostatitisom lahko okrepi obrambo telesa in pomaga povečati učinkovitost zdravljenja z zdravili. Najbolj uporabne pri vnetju prostate so obrnjene asane in manipulacije, ki se izvajajo z mišicami trebušne regije.

Kot smo že omenili, so za moške s prostatitisom najbolj uporabni obrnjeni položaji. Za to obstaja logična razlaga. Med izvajanjem takšnih vaj se venski pleksusi vnetega organa razbremenijo. Zahvaljujoč temu se hitro reši problem stagnirajočih procesov, ki vodijo v kronični potek bolezni.

Med tečaji joge mora bolnik skrbno spremljati splošno počutje. Zaradi njegovega znatnega poslabšanja je priporočljivo opustiti usposabljanje. Pogosto je nelagodje med jogo povezano s povečanim pritiskom na prsni koš in trebuh.

Pacient lahko obiskuje tečaje joge ali gleda video vadbe. Če se vaje izvajajo pravilno, bo po nekaj časa lahko dosegel naslednje rezultate:

 1. Delovanje živčnih končičev je normalizirano.
 2. Izboljša se delovanje notranjih organov, ki se nahajajo v predelu medenice.
 3. Procesi polnjenja prostate s krvjo se normalizirajo.

Vaje joge za preprečevanje prostatitisa zagotovo vključujejo naslednje asane:

 • "Trikotnik". Hrbet morate držati čim bolj naravnost. Noge so v široko razmaknjenem položaju. Z dlanmi primite levo nogo in naslonite obraz na najbližje koleno. V tem položaju morate stati približno 15 sekund. Nato se manipulacija izvede z desnim udom;
 • "Zaprt obroč". Potrebno je ležati na trebuhu in dvigniti zgornji del telesa. Tudi noge se dvignejo. Z dlanmi jih je treba prijeti za gležnje. V tem položaju mora oseba ostati naslednjih 30 sekund;
 • "Orel". Treba je stati na napol upognjenem desnem udu. Levo v tem trenutku je treba vržeti čez spodnji del noge in stegno desne. V tem položaju oseba ostane 60 sekund. Nato je treba noge spremeniti.

Zelo priporočljivo je vaditi jogo s trenerjem. To še posebej velja za moške, ki jim še ni bilo treba izvajati asan. Pomoč specialista jim bo omogočila, da se izognejo hudim napakam med poukom.

Keglove vaje

Keglove vaje za prostatitis

Če imate vprašanja o izvajanju tega kompleksa, si lahko ogledate videoposnetke na internetu.

Keglove vaje imajo terapevtski učinek pri kroničnem prostatitisu. Zasnovani so posebej za ženske, ki imajo med porodom močno raztegnjene kolčne mišice. Kompleks jim je omogočil ton. Postopoma se je spremenil. Zdaj lahko takšne vaje izvajajo ne samo ženske, ampak tudi predstavniki močnejšega spola. Danes takšno usposabljanje aktivno izvajajo moški, ki imajo prostatitis ali adenom prostate.

Urologi so večkrat opazili opazno izboljšanje pri moških s prostatitisom, ki redno izvajajo Keglove vaje. Zahvaljujoč takšnemu treningu se poveča mišični tonus in normalizira se krvni obtok v medenici. Kompleks pozitivno vpliva tudi na potenco.

Keglove vaje za kronični prostatitis se lahko izvajajo na naslednji način:

 • Stisniti morate pubococcygeal mišico. Po tem naj moški zadrži dih in ga še močneje stisne. Dih se ponovno zadrži in dejanje se ponovi. To stanje je treba čutiti nekaj sekund. Po tem lahko izdihnete in se popolnoma sprostite. Vajo je treba ponoviti 10-krat;
 • Noge je treba razmakniti v širini ramen in skrčiti pubokokcigealno mišico. V proces morajo biti vključene tudi mišice anusa. V tem položaju je zaželeno, da zdržite največ časa. Vaja se izvaja od 10-krat 2-5 krat na dan;
 • Morate ležati na hrbtu. Noge naj bodo v položaju, upognjenem v kolenih. V tem položaju morate stisniti iste mišice kot v prejšnjih vajah. To dejanje je mogoče izvesti neomejeno število krat na dan.

Moškemu ni vedno mogoče razumeti, kje se nahaja pubokokcigealna mišica, ki bi jo morali med Keglovimi vajami napenjati. Najdete ga na naslednji način. Pri naslednjem obisku stranišča je treba curek nenadoma ustaviti. Mišica, ki je trenutno napeta, je želena.

Gimnastika in vaje

počepi za prostatitis

Počepi se lahko izvajajo z ali brez lahkih uteži.

Moško telo pogosto trpi zaradi kongestivnih procesov v predelu medenice. Prav tako vodijo v razvoj prostatitisa in drugih bolezni. Redna gimnastika lahko reši ta problem. Priporočljivo je tudi za zdravljenje prostatitisa.

Za zdravljenje in preprečevanje vnetja v prostati morajo moški izvajati vsakodnevne vaje. Potrebuje le 10-15 minut prostega časa. V zameno človek prejme naval moči in energije, kar mu zadostuje za cel delovni dan. Poleg tega preproste vaje preprečujejo pojav zastajanja tekočine v medenici, kar je pomembno za zdravje moških.

Terapevtska gimnastika, ki pomaga pri prostatitisu, vključuje naslednje vaje:

 • Lezite na hrbet in položite eno roko na prsi. Drugi zgornji ud je nameščen na trebuhu. Pri vdihu jih je treba dvigniti, pri izdihu pa spustiti. To dejanje je zaželeno ponoviti vsaj 6-krat;
 • Treba je sedeti in poskušati z rokami doseči konice prstov na spodnjih okončinah. Vaja se izvaja 8-krat;
 • Leži na hrbtu, upognite kolena. Najprej je treba spodnje okončine odpeljati na desno stran. Nato se isto dejanje ponovi samo v levo;
 • V ležečem položaju je potrebno medenico čim bolj dvigniti. To dejanje se izvede 8-krat;
 • Morate se nasloniti na stol, stati na prstih, globoko vdihniti in poskusiti sedeti. V trenutku spuščanja morate izdihniti;
 • Za prostatitis je potrebno narediti počepe. Pri spuščanju medenice jo je zaželeno odpeljati čim bolj nazaj. Zaradi tega je mogoče doseči dobro napetost mišičnih tkiv, ki pripadajo medeničnemu dnu;
 • Potrebno je narediti več zavojev v različnih smereh.

Polnjenje od prostatitisa, tako kot terapevtske vaje, je mogoče dopolniti s hojo na kraju samem. Vadba traja približno 2-3 minute. Dovoljeno je ponoviti pristop, ko se pulz vrne v normalno stanje.

Polnjenje in kompleksi so namenjeni izboljšanju delovanja genitourinarnega sistema in njegovih organov, na katere lahko vplivajo vnetni procesi. Fizične vaje so zelo koristne pri prostatitisu in adenomu prostate, saj v kratkem času odpravijo zastoje in preprečijo njihov ponovni pojav.

qigong

Mnogim bolnikom je prikazan qigong za prostatitis. To je edinstvena praksa, ki je zelo priljubljena na vzhodu. Njegovo delovanje je usmerjeno v maksimalno sprostitev mišičnega tkiva in povečanje koncentracije človeške pozornosti. Skupaj s tem se izboljšajo procesi krvnega obtoka in odpravijo zastoji v telesu. Po treningu moški izboljšajo svoje psiho-čustveno stanje, kar je še ena njegova prednost.

To prakso lahko izvajajo ljudje vseh starosti in katere koli telesne pripravljenosti. To je vsestranskost kompleksa.

Kontraindikacije in previdnostni ukrepi

visok krvni tlak kot kontraindikacija za vadbo pri prostatitisu

Osebam z visokim krvnim tlakom ne priporočamo izvajanja terapevtskih vaj.

Gimnastika za prostatitis, tako kot vsak sklop vaj, je lahko ne le koristna, ampak tudi škodljiva za zdravje. Zato se morate pred začetkom treninga prepričati, da nimate kontraindikacij za takšno terapijo. Pregled pri zdravniku in diagnostika strojne opreme bosta pomagala ugotoviti.

O odločitvi, da začnete izvajati določene vaje, tudi če so najboljše in najvarnejše, se morate nujno pogovoriti z zdravnikom. Z njim je zaželeno izbrati sklop usposabljanja.

Pri moških, ki imajo povišano telesno temperaturo, je treba zavrniti vsako telesno dejavnost. Kaže na prisotnost v telesu akutnega vnetnega procesa, pri katerem je trening strogo prepovedan.

Previdno naj vaje izvajajo moški, pri katerih so bile diagnosticirane poškodbe kolka. Takšno usposabljanje lahko znatno poslabša njihov položaj. Kontraindikacije so tudi hipertenzija in osteohondroza.

Večine telesnih vaj ne smejo izvajati moški s prostatitisom, ki so na operaciji ali resni bolezni. Počakati morate, da telo pridobi dovolj moči za takšno aktivnost.