Antibiotiki za prostatitis - učinkovitost uporabe

Prostatitis je vnetje prostate. Ta bolezen spada v kategorijo moških in prizadene predvsem moške srednje in starejše starosti. Glede na vzroke izvora, značilnosti poteka in individualnost bolnika zdravnik izbere učinkovito taktiko zdravljenja z uporabo antibiotikov - zdravil, ki zavirajo vitalno aktivnost patogenov in pospešujejo bolnikovo okrevanje. Antibiotiki za prostatitis so učinkovito sredstvo za odpravo vnetnega procesa.

O bolezni

Glede na naravo izvora ločimo akutno ali kronično obliko prostatitisa. Vir bolezni pri akutnem prostatitisu je okužba, in sicer bakterije, virusi. Kronična oblika se razvije z zastojem v območju prostate ali v odsotnosti ali neučinkovitosti zdravljenja bolezni. Praviloma se bolezen pojavi z zmanjšano lokalno ali splošno imunostjo, v nekaterih primerih pa postane glavni vzrok moške neplodnosti.

Prostatitis velja za precej zapleteno bolezen, katere zdravljenje je dolg in stalen proces. To je posledica posebnosti anatomske strukture moškega organa, katerega zapletenost otežuje prodiranje nekaterih zdravil. To prispeva k dolgotrajnemu vztrajanju okužbe in razvoju vnetnega procesa.

Hkrati je učinkovitost terapije v veliki meri odvisna od celostnega pristopa, katerega glavna naloga je obnoviti prvotno strukturo prostate in njeno funkcionalnost. Ena od metod zdravljenja je terapija z učinkovitimi zdravili, vključno z uporabo antibakterijskih zdravil - antibiotikov. Zelo pogosto se bolniki sprašujejo, katere antibiotike jemati za prostatitis?

Prednosti zdravljenja z antibiotiki

Uporaba antibiotikov pri zdravljenju bolezni velja za eno od učinkovitih metod v boju proti patogeni flori, zato so ta sredstva nepogrešljiva sestavina v boju proti tej zahrbtni bolezni.

Terapija z antibiotiki ima dva cilja, od katerih je eden uničiti vir bolezni, drugi pa odpraviti vnetni proces. Poleg tega imenovanje antibiotikov zmanjša tveganje za sekundarno okužbo z nespecifičnim prostatitisom.

antibiotiki za prostatitis fotografija 1

Antibakterijska zdravila za prostatitis izbere zdravnik individualno na podlagi bolnikovih pritožb in rezultatov laboratorijskih preiskav, med katerimi so potrebni: izločki urina in prostate, pa tudi študija občutljivosti na antibiotike.

Obstaja napačno prepričanje, da obstaja učinkovito antibakterijsko zdravilo, ki lahko odpravi vnetni proces in se znebi prostatitisa. Trenutno so bila razvita in sproščena v proizvodnjo številna antibakterijska sredstva, ki vplivajo na eno ali drugo vrsto patogenov.

Praviloma potek zdravljenja, ki ga razvije lečeči zdravnik, traja v povprečju 1-2 meseca, glavna metoda zdravljenja pa je zdravljenje z antibiotiki za prostatitis, ki se izberejo posamično, odvisno od vrste patogena, ki se odkrije v telesu.

Skupine antibiotikov

Že dolgo je dokazano, da zdravljenje prostatitisa z antibiotiki, ne glede na to, katere skupine predstavljajo, hitro lajša akutna vnetja. Pred predpisovanjem določenega zdravila pa je treba opraviti bakteriološko inokulacijo izločka prostate na občutljivost povzročitelja na določeno zdravilo.

V večini primerov ali v odsotnosti možnosti jemanja preiskav zdravnik predpiše antibiotike širokega spektra. Zavirajo večino klic in bakterij, ki povzročajo okužbo. V vsakem posameznem primeru se režim zdravljenja izbere individualno, odvisno od stopnje bolezni, individualne tolerance bolnika in spektra delovanja zdravila.

antibiotiki za prostatitis fotografija 2

Naslednji antibiotiki veljajo za najbolj pogosta in priznana sredstva:

  • Penicilini. Ta sredstva imajo močan antibakterijski učinek.
  • Fluorokinoloni. Danes ta sredstva veljajo za eno izmed zelo učinkovitih zdravil s širokim spektrom učinkov. Ta sredstva se uporabljajo pri zdravljenju kroničnega prostatitisa, katerega izvor izključuje tuberkulozno etiologijo. Vendar pa imajo ta zdravila visoko foto in nevrotoksičnost.
  • Cefalosporini. Ta skupina vključuje zdravila, ki se injicirajo intramuskularno, hkrati pa so zelo učinkovita.
  • Makrolidi. Zdravila v tej skupini imajo praviloma visoko aktivnost proti številnim bakterijam. So nizko toksični in zelo učinkoviti.
  • Tetraciklini. Zaradi težke tolerance zdravil te skupine tetraciklini niso zelo priljubljeni.

Vedeti morate, da je za hitro odpravo vnetnega procesa potrebno predpisati dve ali tri antibakterijska zdravila, zlasti učinkovita je kombinacija fluorokinolonov, makrolidov, aminoglikozidov.