Kronični prostatitis - najučinkovitejše zdravljenje

Ko diagnosticiramo kronični prostatitis, metode zdravljenja določi zdravnik. Ta bolezen je zelo pogosta skupaj z adenomom prostate in je precej resen problem za zdravje moškega. Zaradi kroničnega prostatitisa se kakovost intimnega življenja znatno poslabša, kar je velika nevšečnost.

Ta bolezen je nastajajoči vnetni proces tkiv prostate. Toda vsi moški se ne mudijo, da bi se po pomoč obrnili na strokovnjaka, zato se bolezen začne znatno, kaj vedno bo privedlo do tega, ni vedno znano.

Prostatitis pogosto vodi do neplodnosti in razvoja okužbe, ki se hitro razširi na druge notranje organe, zlasti na mehur, mod in ledvice.

Vzroki in simptomi bolezni

učinkovito zdravljenje kroničnega prostatitisa

Raziskovalci so dokazali, da se pri mladih vedno pogosteje pojavlja prostatitis. To je predvsem posledica okužbe s spolno prenosljivimi okužbami, kot so mikoplazmoza, gonoreja, ureaplazmoza itd. V primeru nezaščitenega spolnega odnosa okužba z različnimi boleznimi in njihovo nepravočasno zdravljenje neizogibno privede do razvoja takšne bolezni.

Zanimivo dejstvo je, da lahko do te bolezni pride zaradi prisotnosti kronične notranje bolezni in celo ob kariesu. V tem primeru se kronični prostatitis razvije kot posledica širjenja okužbe po hematogeni poti, z drugimi besedami, tej poti lahko rečemo širjenje okužbe skozi kri v telesu.

Svojo vlogo igrajo tudi takšni banalni dejavniki, kot je neuravnotežena prehrana, šibka imunost, prepogosti prehladi, pa tudi uporaba moških, ki negativno vplivajo na zaščitne funkcije.

Odvečna teža, premajhna gibljivost in celo zaprtje vplivajo na zaviranje krvnega obtoka v medenici, kar najverjetneje vodi v prostatitis.

V akutni obliki se prostatitis pri moškem kaže kot:

 • prepogosto uriniranje;
 • značilni občutki pomanjkljivega praznjenja mehurja, ki se pojavijo med uriniranjem;
 • med odvajanjem se bolečine pojavijo v predelu rektuma;
 • bolečine različne narave v dimljah in za sramnicami, ki se močneje čutijo po uriniranju;
 • temperatura narašča precej pogosto.

Kronični prostatitis je manj intenziven:

znaki in simptomi kroničnega prostatitisa
 • pogosto uriniranje, ki človeku ne povzroča posebnih nevšečnosti in se ga sčasoma navadi;
 • neizražena bolečina v medenici in presredku;
 • nenaden pojav impotence.

Diagnosticiranje prostatitisa

Takoj, ko moški opazi manifestacijo bolezni, se mora nemudoma obrniti na urologa, saj bo pravočasno zdravljenje v zgodnjih fazah najverjetneje prišlo do okrevanja.

Urolog po zdravljenju pacienta izvede diagnostiko po naslednjih metodah:

 1. Palpacija žleze s prodiranjem vanjo skozi danko. Ta postopek za moškega je izredno neprijeten postopek, vendar je nujen, saj bo specialistu omogočil, da določi velikost, gostoto in strukturo prostate.
 2. Instrumentalna metoda, ki vključuje MRI in ultrazvok. Zadnji postopek je namenjen prepoznavanju patologij prostate, ledvic in notranjih organov. Ultrazvočni pregled se v tem primeru lahko opravi skozi trebušno steno ali s pomočjo transrektalnega ultrazvoka, ki se opravi skozi danko.
 3. Laboratorijska metoda, ki je lahko splošno klinična ali posebna. Prva možnost vključuje test krvi in ​​urina.

Druga možnost vključuje:

 • s pomočjo PCR tehnike odkrijejo okužbe, za to morate vzeti bris iz sečnice;
 • odvzem brisa za bakteriološko gojenje;
 • analiza PSA;
 • izloček prostate se vzame za mikroskopiranje.

Zdravljenje

zdravljenje kroničnega prostatitisa z zdravili

Prostatitis se zdravi z naslednjimi tehnikami:

 1. Kot predpisuje zdravnik, moškemu predpišejo simptomatska zdravila, ki omogočajo lajšanje bolnikovega stanja.
 2. Po ustreznih raziskavah so predpisana najučinkovitejša ciljno usmerjena protibakterijska sredstva.
 3. Zdravila za imunoterapijo.
 4. protivnetna zdravila.
 5. Po končani akutni fazi je bolniku predpisana fizioterapija z masažo prostate.
 6. Spodbujanje nespecifične odpornosti.
 7. Uporaba pomirjeval.
 8. Ena najpomembnejših metod zdravljenja je spreminjanje napačnega načina življenja človeka, še posebej, če ima sedeče delo in nezdravo prehrano. Najučinkovitejši način je hoja po svežem zraku in izvajanje posebne gimnastike, katere namen je izboljšati krvni obtok v medeničnem predelu.

V primeru kroničnega prostatitisa lahko specialist predpiše nekoliko drugačne metode zdravljenja, ki so združene v sklop ukrepov za hitro okrevanje bolnika. Seveda ne gre zanemarjati predpisanih vitaminskih pripravkov in zdravil rastlinskega izvora.

Ko urolog predpiše antibiotike, ga najprej vodijo laboratorijski testi, ki kažejo, kakšnim bakterijam naj bodo izpostavljeni. Najbolj priljubljena so zdravila iz skupine makrolidov, 5-NOK in podobna sredstva, ki so namenjena zdravljenju bolezni, zlasti v akutni fazi.

možnosti zdravljenja kroničnega prostatitisa

V nekaterih primerih je operacija indicirana kot zdravljenje kroničnega prostatitisa, ta metoda je potrebna predvsem, ko kronična stopnja preide v adenom prostate ali v primeru zožitve sečnice.

V primeru fizioterapije lahko specialist predpiše:

 • laserska terapija;
 • fonoforeza z ultrazvokom;
 • diadinamoforeza;
 • mikrovalovna hipermija.

Učinkovito zdravljenje kroničnega prostatitisa je zapleten ukrep, ki ni namenjen le lajšanju bolnikovega stanja, temveč tudi preprečevanju možnosti zapletov.

Za moškega, ki ima kronični prostatitis, metode zdravljenja v tem primeru nikakor ne bi smele vplivati ​​na reden spolni odnos, vendar je v tem primeru treba poskrbeti za varnost partnerja.

Pomembno je, da vsak moški ve, da je kronična oblika prostatitisa predrakavo stanje, zanemarjanje in strah pred predpisanimi postopki pa lahko privede do adenoma in celo razvoja raka na prostati.