Kronični prostatitis: vzroki za razvoj, vrste bolezni in metode zdravljenja

Prostatitis je v dveh oblikah - akutni in kronični. Če akutno vnetje hitro zdravimo z antibiotiki, postane kronični prostatitis resen problem pri starejših moških in negativno vpliva na kakovost življenja. Kronični prostatitis lahko povzroči okužba in zastoji v medeničnih organih. Bolezen zahteva dolgotrajno in zapleteno zdravljenje.

Razvrstitev bolezni

Kronični prostatitis pri moških delimo na dve vrsti - kongestivni (abakterijski, kongestivni) in infekcijski.

Kronični kongestivni prostatitis je posledica motenega trofizma prostate. Bolezen se razvije s srčnim popuščanjem ali pomanjkanjem rednega spolnega življenja.

Za kronični abakterijski prostatitis so značilni zmerno hudi simptomi in odsotnost sindroma akutne bolečine. Pri analizi v izločanju prostate ni zaznanih nalezljivih povzročiteljev, zato bolezen imenujemo abakterijska.

Nalezljivi kronični prostatitis je posledica nezdravljenega bakterijskega vnetja. Bolezen se začne z akutno obliko zaradi okužbe prostate. Bolezen postane kronična zaradi pomanjkanja ustrezne in pravočasne terapije. Za kronični nalezljivi prostatitis so značilna periodična poslabšanja.

Vzroki kroničnega neinfekcijskega prostatitisa

Ko že govorimo o kroničnem prostatitisu, najpogosteje mislimo na nenalezljivo bolezen, ki jo povzroči zastoj v medeničnih organih. To je posledica kršitve trofizma prostate - krvnega obtoka, limfnega toka, odtoka izločkov prostate.

Ta oblika bolezni je neposredno povezana z življenjskim slogom in velja za bolezen pisarniških delavcev. Glavni razlog za nastanek kongestivnega prostatitisa je telesna neaktivnost.

Med dejavniki, ki so nagnjeni k razvoju kongestivnega prostatitisa, so:

vzroki kroničnega prostatitisa
 • sedeče delo;
 • pomanjkanje rednih športov;
 • neuravnotežena prehrana;
 • debelost;
 • slabe navade;
 • krčne žile;
 • hemoroidi;
 • neredno spolno življenje.

Bolezen se razvije v vseh okoliščinah, ki jih spremljajo motnje krvnega obtoka spodnjih okončin. Pogosto se prostatitis pojavi z debelostjo, ko so zaradi povečane obremenitve ledvenega dela in spodnjih okončin presnovni procesi v tej coni moteni.

Če morate zaradi posebnosti poklica sedeti cel dan, se morate vsaj zvečer premakniti.

Slabe navade lahko sprožijo razvoj prostatitisa. Kajenje uničuje krvne žile in moti normalen pretok krvi. Zaradi fizioloških značilnosti človeka to vpliva predvsem na prekrvavitev spodnjih okončin in medeničnega predela.

Spol igra pomembno vlogo pri delovanju prostate. Optimalno število spolnih odnosov na teden za moškega, starejšega od 40 let, je 3-4. Manjša količina povzroči kršitev odtoka izločka prostate, večja količina - do izčrpavanja organov.

Drug vzrok kongestivnega prostatitisa je srčno popuščanje. Za to bolezen je značilna okvara krvnega obtoka, tudi v medeničnih organih.

Razlogi za razvoj kroničnega nalezljivega prostatitisa

Kronični bakterijski prostatitis je posledica nezdravljenega akutnega vnetja prostate. Za to obliko bolezni so značilni hudi simptomi in prisotnost patogenih povzročiteljev, ki jih najdemo v izločku prostate.

Najpogostejši povzročitelji nalezljivega prostatitisa:

zakaj se pojavi kronični nalezljivi prostatitis
 • E. coli in Pseudomonas aeruginosa;
 • stafilokoki in streptokoki;
 • klamidija;
 • ureaplazma;
 • trihomonas;
 • glivična flora.

Okužba vstopi v prostato na tri načine: prek krvnega obtoka, limfe ali skozi sečnico. Zadnja pot prodiranja patogenih povzročiteljev velja v primerih okužbe s klamidijo, ureplazmo ali trihomonasami.

Razlogi za razvoj bolezni:

 • zmanjšana imunost;
 • huda podhladitev;
 • stres;
 • dolgotrajno zdravljenje z antibiotiki.

Pogojno patogene bakterije so vedno prisotne v telesu in le močna imunost jim ne omogoča aktiviranja.

Kronični bakterijski prostatitis se razvije iz akutne oblike v naslednjih primerih:

 • prisotnost kroničnega žarišča okužbe;
 • nepravilno izbrana terapija z antibiotiki;
 • prepozno prenehanje zdravljenja;
 • oslabljena imunost.

V večini primerov se kronična oblika bolezni razvije ravno zaradi nepravilnega zdravljenja. To se zgodi, kadar shema antibiotične terapije ni pravilno sestavljena ali če se samozdravimo. Ustavitev antibiotikov, ko se počutite bolje, povzroči, da povzročitelj bolezni ni popolnoma uničen. Vsako zmanjšanje imunosti ali podhladitev v tem primeru vodi do ponovnega razvoja bolezni.

Najtežje je zdraviti glivični prostatitis, ki ga povzročajo kvasovke podobne glive. Ta patogen hitro razvije odpornost proti protiglivičnim zdravilom, kar otežuje zdravljenje in povečuje tveganje za razvoj kronične oblike bolezni.

Simptomi bolezni

Pri kroničnem prostatitisu so simptomi blagi, vendar se z zmanjšanjem imunosti ali po stresu bolezen poslabša.

Najpogostejši simptomi kroničnega prostatitisa pri moških so:

 • motnje uriniranja;
 • teža v prostati;
 • oslabitev moči;
 • nočna želja po stranišču.

Ob poslabšanju kroničnega prostatitisa so opažene bolečine v mehurju in presredku. Pogostost pozivanja na stranišče lahko doseže 10 na uro. Hkrati je tok urina šibek, za uriniranje je treba napeti mišice, vendar sam postopek ne prinese olajšanja in ponavljajoči se pozivi se pojavijo po nekaj minutah.

Simptomi in zdravljenje kroničnega prostatitisa so v veliki meri odvisni od oblike vnetja. Pri kongestivnem prostatitisu so težave z erekcijo pogoste. To je posledica motenega krvnega obtoka. Do ejakulacije lahko pride hitro ali pa je sploh ni zaradi zgoščevanja izločanja prostate.

Pri nalezljivem vnetju prostate ali kroničnem bakterijskem prostatitisu se lahko pojavijo bolečine med uriniranjem in pekoč občutek v sečnici po ejakulaciji. Takšne simptome spremlja draženje sluznice sečnice s povzročitelji bolezni, ki jih vsebuje izločanje prostate.

Prostatitis in erektilna disfunkcija

kako se kaže kronični prostatitis

Vnetje prostate na oko ni vidno, simptomi kroničnega prostatitisa niso vidni, se pa nanašajo na notranje motnje. Eden od značilnih simptomov bolezni je oslabitev erekcije.

Erektilna disfunkcija pri kongestivnem prostatitisu se razvije v več fazah. Sama bolezen lahko dolgo traja brez izrazitih simptomov, znaki prostatitisa pa se bodo pojavili šele ob močni oslabitvi imunskega sistema.

Abakterijsko vnetje prostate lahko sumimo zaradi sprememb v erekciji. Na začetku razvoja bolezni je opaziti povečanje moči. Moški se hitro vzbudi, a hitro pride tudi do ejakulacije. To je posledica spremembe viskoznosti izločanja prostate. Med ejakulacijo lahko čutimo nelagodje, vendar je bolečina značilna za infekcijski, ne pa tudi kongestivni prostatitis.

To povzroča številne psihološke težave, ki poslabšajo potek bolezni. Erektilno disfunkcijo zaradi težav s pretokom krvi poslabša strah pred spolnim partnerjem, kar lahko privede do razvoja impotence v ozadju prostatitisa.

Motnje sečil

Težave z urodinamiko opažamo pri vseh oblikah prostatitisa.

Za kronično abakterijsko vnetje je značilna nočna potreba po uriniranju. Vzrok je otekanje prostate, ki se ponoči poslabša. Obstaja oslabitev urinskega tlaka in potreba po napenjanju mišic medeničnega dna za uriniranje. Hkrati mehur občuti težo in polnost, lahko se pojavijo občasni krči. Zaradi pogoste želje po nočnem umivanju se pojavijo težave s spanjem in nespečnost. Vse to vpliva na psihološko stanje človeka in še poslabša potek bolezni, saj se v ozadju stresa zmanjša imuniteta in upočasnijo presnovni procesi.

Moški se pogosto pritožujejo zaradi krčev v spodnjem delu trebuha, kar je razloženo s povečanim tonom mišic mehurja. Običajno opazimo hude simptome prostatitisa z zmanjšanjem imunosti. Brez poslabšanja bolezni je lahko sindrom bolečine popolnoma odsoten.

Za kongestivni prostatitis je značilen močan edem prostate. Obrisi organa postanejo nerazločni, prostata sama nabrekne in se poveča. V tem primeru se lahko pojavi občutek polnosti v danki in povečano nelagodje med odvajanjem. Težave z uriniranjem so posledica stiskanja sečnice zaradi otekle prostate.

Zakaj je prostatitis nevaren?

znaki in simptomi kroničnega prostatitisa

Posledice kroničnega prostatitisa so odvisne od več dejavnikov:

 • starost bolnika;
 • resnost simptomov;
 • trenutno trajanje;
 • učinkovitost zdravljenja z zdravili.

Dlje ko moški živi s kroničnim prostatitisom, hujše so posledice bolezni. V večini primerov je prizadet urinski sistem. Pri bakterijskem prostatitisu je možna okužba ledvic, ko urin teče nazaj. To je posledica vstopa patogenih povzročiteljev v sečnico med ejakulacijo.

Stalno draženje mehurja in sečnice lahko privede do vnetja. V ozadju prostatitisa se pogosto diagnosticirajo cistitis in uretritis različne narave.

Pri kroničnem prostatitisu posledice vplivajo na psiho-čustveno stanje moškega. Kršitev moči, pogosta želja po stranišču, nelagodje v mehurju - vse to vodi v razvoj stresa. Prostatitis je lahko posreden vzrok za nevrozo in depresijo.

Motnje živčnega sistema ob stalnem nelagodju v genitourinarnih organih vodijo do zmanjšanja imunosti in poslabšanja vseh presnovnih procesov v telesu. Tako prostatitis izzove živčne motnje, ki nato poslabšajo potek bolezni in krog se sklene.

Stalno nelagodje, kršitev jakosti, nezmožnost spanja - vse to močno vpliva na kakovost življenja.

Diagnostika bolezni

Če sumite na vnetje prostate, se posvetujte z urologom ali andrologom. Za diagnozo se uporabljajo naslednje diagnostične metode:

 • rektalna palpacija prostate;
 • ultrazvok in TRUS organa;
 • ultrazvok ledvic;
 • analiza izločanja prostate;
 • PSA krvni test.
diagnoza kroničnega prostatitisa

Potreba po nadaljnjih pregledih se ugotovi po palpaciji rektalnih organov. Ta postopek je znan tudi kot masaža prostate. Zdravnik vstavi dva prsta v rektalno odprtino in otipa prostato. Vnetje dokazuje sprememba strukture organa, heterogenost tkiv in konture prostate. Med masažo se organ stimulira in izloček prostate se izloči iz sečnice. Zbere se za nadaljnjo analizo. Analiza izločanja prostate kaže:

 • količina lecitinskih zrn;
 • število levkocitov in eritrocitov;
 • prisotnost patogenih mikroorganizmov;
 • prisotnost glivične mikroflore.

To omogoča ne samo določitev narave vnetnega procesa, temveč tudi prepoznavanje patogena pri nalezljivem prostatitisu.

Ultrazvok in TRUS se izvajata bolj za izključitev kamnov v prostati kot za diagnosticiranje prostatitisa, saj metoda v nasprotju z analizo izločkov ni zelo informativna.

Predpisan je krvni test PSA, da se izključi onkopatologija prostate. Prav tako zazna vnetje ali adenom prostate. Kako zdraviti kronični prostatitis, je odvisno od rezultatov testov in vrste vnetja.

Značilnosti zdravljenja

Režim zdravljenja kroničnega prostatitisa je kombinacija zdravil, fizioterapije in ljudskih metod. Zdravljenje dopolnjuje sprememba življenjskega sloga - prilagajanje jedilnika, opustitev slabih navad, reden šport in spolno življenje.

Pomembno je vedeti, da bo kronični prostatitis trajal vsaj šest mesecev. Poleg zdravil za lajšanje vnetja je moškim predpisana dolgotrajna rehabilitacijska terapija, ki je potrebna za normalizacijo delovanja prostate.

Zdravilo

Kako zdraviti kronični prostatitis, je odvisno od oblike bolezni. Zdravila za kronični prostatitis vključujejo:

 • antibiotiki ali protivnetna zdravila;
 • rektalne supozitorije za normalizacijo trofizma;
 • imunostimulanti in splošna zdravila za izboljšanje zdravja.

Za zdravljenje kroničnega prostatitisa pri moških se uporabljajo antibiotiki, vendar le, če gre za nalezljivo vnetje prostate. Kako zdraviti infekcijski prostatitis pri moških, je odvisno od patogena in uspeha prejšnjega terapevtskega tečaja. Pri akutnem bakterijskem vnetju so v večini primerov predpisani makrolidni antibiotiki. Učinkovito zavirajo aktivnost patogenih povzročiteljev in imajo širok spekter delovanja. V primeru neupoštevanja režima zdravljenja ali nepravilne izbire zdravil mikroorganizmi, ki so povzročili vnetje, hitro razvijejo odpornost na makrolide, kar v veliki meri povzroči prehod bolezni v kronično obliko.

Fluorokinoloni so učinkovita protibakterijska zdravila za prostatitis, ki ga povzročajo mikroorganizmi. Imajo izrazito protivnetno delovanje proti številnim patogenim mikroorganizmom.

Kljub temu, da fluorokinoloni nimajo naravnih analogov, kar je razlog za pomanjkanje odpornosti patogenih mikroorganizmov na delovanje zdravila, je treba skrbno upoštevati režim zdravljenja, ki ga je izbral zdravnik. V nasprotnem primeru bo zdravilo neučinkovito in zdravljenje z antibiotiki bo treba ponoviti.

rektalne supozitorije za kronični prostatitis

Antibakterijska zdravila in tablete se ne uporabljajo za zdravljenje kroničnega neinfekcijskega prostatitisa. Pri kongestivnem prostatitisu vnetja ne povzročajo mikrobi, temveč kršitev trofizma, zato za zdravljenje ni primerno uporabljati antibiotikov. Namesto tega uporabljajo protivnetna zdravila. Uporabljajo se v kratkih tečajih za zmanjšanje vnetja in oteklin. Zdravila so predpisana v svečah ali injekcijah. Zdravljenje v povprečju traja en teden, zdravilo se daje rektalno ponoči ali intramuskularno enkrat na dan. Pri močnem vnetju je možno zdravilo uporabljati dvakrat čez dan.

Protivnetna zdravila niso antibiotiki. Tablete se uspešno uporabljajo za lajšanje vnetnega procesa z neinfekcijskim ali kongestivnim prostatitisom. V povprečju zdravniki predpišejo dve tableti na dan 5 dni, nato pa bolnika preusmerijo na terapijo s fitopreparati, ki izboljšajo trofičnost prostate.

V primeru hudih motenj uriniranja zdravljenje dopolnjujejo z zdravili iz skupine zaviralcev alfa. Ta zdravila sprostijo mehur, zmanjšajo mišični tonus in s tem omogočijo normalno pretok urina. Zdravila iz te skupine se jemljejo po eno tableto na dan s kratkimi tečaji, zdravljenje z zaviralci alfa redko presega en teden.

Ko se vnetje umiri, se kongestivni (kognitivni) in nalezljivi prostatitis zdravi z zdravili, ki normalizirajo trofizem prostate. Zdravila prispevajo k:

 • zmanjša vnetje;
 • lajšanje sindroma bolečine;
 • normalizacija uriniranja;
 • povečanje moči.

Pri kroničnem prostatitisu se ta zdravila uporabljajo vsaj dva tedna. Na voljo so v obliki rektalnih sveč. Priporočeni odmerek je ena sveča dnevno ponoči.

Za obnovo lokalne imunosti so priporočljive supozitorije propolisa. Lajšajo vnetja, izboljšujejo krvni obtok in odtok izločkov prostate ter znatno povečajo imunost in preprečujejo poslabšanje prostatitisa. Zdravila so v obliki majhnih svečk, ki jih ponoči vbrizgamo v danko.

Poleg tega vam bo zdravnik morda priporočil ihtiolne svečke. Lajšajo vnetja in zmanjšujejo otekanje prostate.

Pripravki na osnovi ekstrakta ehinaceje so priporočljivi kot splošni tonik za prostatitis. Krepijo imunski sistem in preprečujejo razvoj poslabšanj prostatitisa. Ob pojavu nevroz in nespečnosti v ozadju prostatitisa lahko zdravnik priporoči pomirjevala.

Fizioterapija za kronični prostatitis

Vzroki kroničnega prostatitisa so v slabi cirkulaciji v medeničnih organih. Za pospešitev okrevanja in obnavljanja trofizma prostate se pogosto uporabljajo fizioterapevtske metode:

 • magnetna terapija;
 • elektroforeza;
 • terapija z udarnimi valovi;
 • akupunktura.

Akupunkturo (akupunkturo) in terapijo s pijavkami (hirudoterapija) ločimo od netradicionalnih metod.

Obstaja veliko metod domače fizioterapije. Najbolj priljubljene so posebne naprave. Ustvarjajo izmenična magnetna polja, ki pozitivno vplivajo na presnovne procese in odpravljajo zastoje v medeničnih organih.

Darsonvalizacijo lahko uporabimo tudi doma. To je mikrotokovni učinek, ki izboljša presnovne procese. Naprave za domače zdravljenje lahko kupite v kateri koli trgovini z medicinsko opremo, vendar je priporočljivo, da se najprej posvetujete s svojim zdravnikom.

Masaža prostate se uporablja za zdravljenje kongestivnega prostatitisa. Izvaja ga specialist v zdravstveni ustanovi. Stimulacija organa vam omogoča, da se znebite edema in nelagodja, poleg tega pa lajša stagnacijo izločkov prostate. Potek zdravljenja je sestavljen iz 10-15 postopkov.

Ljudska zdravila

Ali je kronični prostatitis zdravljen, je odvisno od obsega sprejetih terapevtskih ukrepov. Tradicionalna medicina bo pomagala dopolniti zdravljenje z zdravili.

zdravljenje kroničnega prostatitisa z ljudskimi zdravili

Doma pripravljene svečke se uporabljajo za lajšanje vnetja v prostati. Za pripravo sveč boste potrebovali 200 g katere koli maščobne osnove, 40 ml ekstrakta propolisa. Osnovo stopimo v vodni kopeli, vanjo počasi vlivamo propolis, nenehno mešamo. Ko izdelek dobi enakomerno barvo, ga zlijemo na folijo za živila in zapakiramo v obliki klobase. Maso je treba eno uro hladiti v hladilniku. Ko se izdelek ohladi, ga z nožem razdelimo na enake koščke v obliki torpeda, dolge približno 5 cm in premera 2 cm. Te sveče shranjujte posamično zavite v hladilniku. Priporočeni odmerek je ena supozitorija v odprtino rektuma pred spanjem. Trajanje zdravljenja je 2-3 tedne.

Izdelate lahko tudi sveče z bučnim oljem in medom. Deleži so 200 g osnove, 50 ml olja in 3 žlice medu. Kot osnovo lahko vzamete čebelji vosek, lanolin, kakavovo maslo. Takšne supozitorije lajšajo vnetja, izboljšajo delovanje prostate in povečajo imunost.

Za zdravljenje kroničnega prostatitisa doma lahko uporabljate različne infuzije in decokcije. Eno najučinkovitejših zdravil je sok peteršilja. Vsak dan ga je treba jemati v 3 velikih žlicah.

Tradicionalna medicina priporoča uživanje 30 g bučnih semen na dan. Vsebujejo veliko hranil, ki so potrebna za normalno delovanje prostate.

Drugo učinkovito zdravljenje je mešanica bučnih semen, orehov in medu. Za pripravo zdravila vzemite 100 olupljenih semen in enako število orehovih jedrc, jih položite v priročno posodo in prelijte s 500 ml medu. Izdelek hranite 4 dni v hladilniku, da se napolni, nato pa dnevno vzamete 4 velike žlice.

Kirurško zdravljenje

Ali je kronični prostatitis mogoče trajno pozdraviti, je odvisno od resnosti bolezni in starosti bolnika. S pogostimi poslabšanji morate nenehno jemati zdravila.

Kirurško zdravljenje prostatitisa v večini primerov ni izvedeno. Morda uporaba radikalnih ukrepov - popolna odstranitev prostate. Takšna operacija se izvede le, če prostata zaradi kroničnega vnetja ne izpolnjuje svojih funkcij in je zdravljenje z zdravili neučinkovito. Odstranjevanje prostate se izvaja tudi s tveganjem za razvoj onkologije.

Zanimivo je, da učinke prostatitisa običajno opazimo v starosti, pri moških, starejših od 65 let. V tem primeru se pri zdravljenju pojavijo številne težave:

 • bolezni srca in ožilja;
 • kontraindikacije za jemanje zdravil;
 • veliko neželenih učinkov.

Mnogi moški, ki so že več kot 10 let trpeli zaradi prostatitisa, vztrajajo pri operaciji. To je običajno povezano s slabo prenašanjem zdravil in velikim številom neželenih učinkov. Zdravniki pravijo, da je operacija v skrajnem primeru in s pravilnim pristopom lahko prostatitis ozdravimo s konzervativnimi metodami.

Preprečevanje in napoved

Ko smo ugotovili, kaj je kronični prostatitis pri moških in kako nevaren je, se takoj pojavi vprašanje, ali je bolezen mogoče popolnoma pozdraviti.

Pričevanja bolnikov kažejo, da je kronični prostatitis mogoče pozdraviti, vendar bo trajalo dolgo. Potek zdravljenja traja v povprečju šest mesecev ali več. Urologi se strinjajo, da bodo ustrezna terapija, spremembe življenjskega sloga in uravnotežena prehrana pomagale znebiti vnetja.

Najpogosteje se s poslabšanji in ponavljajočimi se epizodami vnetja po dolgotrajni remisiji srečujejo tisti moški, ki ne upoštevajo zdravnikovih priporočil, ampak se zdravijo po nasvetih prijateljev. Pomembno je razumeti, da je uspeh zdravljenja odvisen od pravilne izbire terapije z zdravili. Privede do poslabšanja ali ponovne manifestacije znakov kroničnega prostatitisa lahko:

 • nesistematičen vnos zdravil;
 • neupoštevanje zdravnikovih priporočil;
 • prekinitev zdravljenja po prvem izboljšanju;
 • slabe navade;
 • pomanjkanje telesne aktivnosti.

Samoizbira zdravil pogosto vodi do poslabšanja počutja. To še posebej velja v primerih infekcijskega vnetja, ko bolnik samostojno izbere antibiotike brez testiranja.

Pogosta napaka moških je, da prenehajo z zdravljenjem, ko se pojavijo prve izboljšave. V tem primeru vnetje ne mine, ampak se le nekaj časa zmanjšuje. Z zmanjšanjem imunosti ali podhladitvijo se bo bolezen spet pokazala.

Poleg zdravil zahteva prostatitis tudi spremembe življenjskega sloga. Pomembno je opustiti slabe navade, normalizirati prehrano in se začeti ukvarjati s športom. Pri prostatitisu je priporočljivo izvajati jogo, vadbeno terapijo, plavanje. Vsaka vadba, ki vključuje medenico, bo koristila. Moški s to boleznijo, zlasti s sedečim delom, bi morali vsak dan izvajati 10-minutne vaje in večkrat na teden opraviti celoten trening. Med zdravljenjem kroničnega prostatitisa je treba tudi seksati, saj redna ejakulacija pomaga zmanjšati edem prostate.

Uspeh zdravljenja prostatitisa je odvisen od pravočasne diagnoze, zato se morate, če opazite težave z uriniranjem, čim prej posvetovati z urologom.