Znaki in simptomi prostatitisa pri moških: kako se kaže vnetje prostate

Po statističnih podatkih približno tretjina moških po nastopu tridesetih let trpi za prostatitisom in skoraj polovica po petdesetih letih.

Znaki in simptomi prostatitisa pri moških

Mogoče je resnično stanje nekoliko drugačno, ker obstaja asimptomatski prostatitis (kronična oblika). Druga težava je, da je marsikdo preprosto sramežljiv ali se boji prijaviti svoje simptome zdravniku.

Prostata je zelo pomemben organ moškega telesa: odgovorna je za proizvodnjo posebne skrivnosti, ki se meša s semenom in ohranja normalno in zdravo aktivnost sperme, pa tudi odpornost semenčic na negativna dejstva in stanja.

Simptomi prostatitisa pri moških

Kakšni so simptomi prostatitisa pri moških? Pogosti znaki prostatitisa pri moških:

 1. Težave s potenco.
 2. Razvoj živčnih motenj.
 3. slabo počutje.
 4. Bolečine v presredku, dimljah in sramnem predelu so kratkotrajne in hitro minejo.
 5. Prisotnost izcedka iz sečnice (najpogosteje zjutraj), ki po videzu spominja na bele kosmiče.

Spodaj boste izvedeli o simptomih vnetja prostate pri moških.

Več o vsakem

Kako se prostatitis kaže pri moških? Prvi znaki vnetja prostate pri moških so pogosto uriniranje.

Nagnjenje po uriniranju se poveča ponoči in podnevi. Proces uriniranja spremljajo boleči občutki ("kot bi se rezali") v spodnjem delu trebuha. Boleč občutek lahko postane kroničen in se kaže ne le med uriniranjem. Pogosto uriniranje skupaj z bolečimi občutki pogosto kaže na kronični prostatitis.

Manifestacije prostatitisa pri moških vključujejo občutek stalne polnosti mehurja.

Po zaključku dejanja ostane občutek, da je mehur še vedno poln. Poveča razdražljivost in dvom vase. Lahko se pojavi v obeh oblikah razvoja bolezni. Zahteva poiskati zdravniško pomoč, ker je skrajni razvoj tega simptoma zadrževanje urina pri prostatitisu.

Prostatitis pri moških - znaki

Kri v urinu s prostatitisom je redek simptom. Lahko kaže na:

 • razvoj gnojnih in vnetnih procesov;
 • za travmo;
 • za prostatitis z zapletom - hiperplazijo (ločena bolezen, za katero je značilno povečanje števila strukturnih elementov tkiva, prekomerno tvorjenje celic, obravnavano ločeno).

Povečana utrujenost je posledica bolezni. Prvič, v odsotnosti zdravljenja telo samostojno nadomesti bolezen, kar se odraža v duševnih virih.

Možna je povečana razdražljivost in utrujenost ter depresivni pogoji.

Pogosteje se razvije v kronični obliki.

Boleči občutki v presredku in mošnji.

Če se ne zdravi, se poveča. Razvija se tako v kronični kot akutni obliki.

Spolna disfunkcija. Erekcija se poslabša in "popusti", trajanje spolnega odnosa se opazno zmanjša. Izgine tudi spontana jutranja erekcija. Je posreden znak, pogosteje kaže na kronično obliko.

Težave med iztrebljanjem - možni so boleči občutki v danki med iztrebljanjem, odvajanje gnoja. Govori o akutni obliki.

Prekomerno potenje kaže na kronično obliko bolezni. V predelu presredka pogosto opazimo potenje. Lahko gre "skupaj" s čustvenimi motnjami (posledica tesnobe in psihogenih dejavnikov).

Simptom je tudi zaprtje s prostatitisom. Kako prepoznati prostatitis? Če najdete podobne simptome, je bolje, da se obrnete na strokovnjaka, ki bo postavil pravilno diagnozo.

Upoštevajte akutni in kronični prostatitis ter znake vnetja prostate pri moških.

Akutna oblika

Kako se prostatitis kaže pri moških - simptomi:

 1. Občutek splošne šibkosti in hude slabosti.
 2. Telesna temperatura je eden od simptomov prostatitisa, sledijo tudi glavoboli.
 3. Simptomi bolečine pri prostatitisu (v presredku), ki se poveča z uriniranjem in iztrebljanjem.
 4. Pogosta želja po stranišču, ki ne prinaša zadovoljstva - mehur se ne izprazni popolnoma.
 5. To pa poveča razdražljivost in živčnost. V kliničnih primerih se lahko razvije akutna retencija urina.

Kronična oblika

Tečaj je praviloma asimptomatski, oseba praktično ne vloži pritožb (ali pa se jih morda ne zaveda).

Kronična oblika

Izraženih znakov bolezni skoraj nikoli ne opazimo.

Če ne razumete manifestacij prostatitisa, simptomov, bolezen kljub svoji razširjenosti velja za "sramotno".

Oseba, ki čuti splošno slabo počutje, težave z uriniranjem, teh simptomov preprosto "ne opazi" in jim ne pripiše ustreznega pomena.

Raven PSA je lahko povišana pri kroničnem vnetju prostate, vendar ne vedno. Veliko je primerov, ko analize moških, ki trpijo za kroničnim prostatitisom, kažejo raven PSA v normalnih mejah. Kronični prostatitis pogosto ni odkrit.

V začetni fazi se prostatitis pri moških kaže kot blaga oblika akutnega vnetja prostate, to je razvoj vnetja po vstopu bakterij v prostato po določenih kanalih, na primer skozi sečnico.

Glede na to, da je kronični prostatitis precej počasna bolezen, se imunski sistem upira pojavu akutnega vnetnega procesa.

Ker vnetje ni popolnoma zaceljeno, v prostati ostane stalen vnetni proces, ki preide v kronično obliko in s tem povzroči nastanek brazgotin v prostati na mestu vnetja.

Večje brazgotine lahko privedejo do disfunkcije prostate. Tako kot pri akutnem prostatitisu lahko tudi pri kroničnem prostatitisu zaznamo naslednje simptome:

Simptomi vnetja prostate pri moških (kronična oblika):

 1. Stiskanje in bolečina v presredku in genitalijah.
 2. Boleča ejakulacija.
 3. Bolečine v predelu mehurja.
 4. Bolečina in pekoč občutek med uriniranjem ali po njem.
 5. Risanje bolečine in občutek bolečine v predelu dimelj.
 6. Povečana potreba po uriniranju.
 7. Erektilna disfunkcija.

Klinična predstavitev in razvoj

Znaki prostatitisa pri moških kažejo, da je nujno treba k zdravniku. Pri katerem zdravniku moram iti zaradi prostatitisa? Preberite več tukaj.

Potek vnetnega procesa vodi do zožitve lumna sečnice in draženja živčnih končičev, kar se izrazi s kršitvijo procesa uriniranja (kot veste, se to pogosto dogaja ponoči večkrat na noč, uriniranje poteka "v majhnih delih", ni občutka zadovoljstva, kimehur je popolnoma prazen).

Vnetje prostate, če se začne pravočasno, ne povzroči motenj na področju genitalij. Če se je vnetni proces dovolj razvil: zavira se libido, lahko se razvije neplodnost, poveča se tveganje za sekundarne okužbe sečil in razvije kronična ledvična odpoved.

O čem lahko še govorijo manifestacije?

Spolna disfunkcija kot ločen simptom ali skupaj s potenjem je lahko simptom živčne motnje. Na primer kronični stres.

O čem lahko še govorijo manifestacije

Nekatere naše bolezni so resnično iz živcev.

Mimogrede, spolna disfunkcija je najpogosteje živčna, razlog pa je v psihi.

V tem primeru je potrebno posvetovanje s psihologom ali psihoterapevtom praviloma več.

Pomembno je vedeti: če o spolni disfunkciji govorimo živčno, je treba upoštevati, da v tem primeru ne bo vnetja ali zvišane telesne temperature in ne bo opaziti izcedkov.

Diagnozo naj začne zdravnik. Zagotovo bi morali začeti s potovanjem k psihologu, ko je spolna disfunkcija edini simptom (in tudi takrat vam bo morda svetoval, da se prijavite za potrebne teste in obiščete zdravnika).

Nedvoumno diagnozo lahko postavi le zdravnik po pregledu in opravljenih potrebnih preiskavah. Najprej prisotnost izcedka ali vnetja govori o spolno prenosljivih boleznih.

Vse te bolezni je mogoče razlikovati le po rezultatih kliničnih preiskav krvi, brisov. In za vsako bolezen je mogoče določiti lasten program zdravljenja z zdravili (na primer potek antibiotikov).

Koga naj kontaktiram?

Kako preveriti prostatitis? Pregled se mora začeti pri urologu in andrologu.

Med aktivnostmi okrevanja (po glavnem zdravljenju) je priporočljivo obiskati fizioterapevta, fizioterapevta in psihologa, da normaliziramo bolnikovo stanje duha.

Pazljivo poslušajte priporočila strokovnjaka, če je zdravljenje predpisano, ga dosledno upoštevajte. Ne pozabite na preventivne ukrepe, ki bodo ustrezni po koncu zdravljenja.

Zaključek

Zdaj veste, kakšni so simptomi prostatitisa pri moških. Priporočljivo je, da se izogibate podhladitvi, poskušajte se ne odvajati od začinjene in ocvrte hrane, alkohola in kajenja ter redno spolno življenje. Ne pozabite na preprečevanje spolno prenosljivih bolezni (najprej bi morali biti zaščiteni).

Upoštevajte zdravnikova priporočila. Poskusite voditi, če ne že zdrav način življenja, pa vsaj ne škodljiv, ne zlorabljajte škodljivih snovi (kajenje, alkohol). Ne oklevajte in svoje pritožbe prijavite svojemu zdravniku. Če je vaš ljubljeni bolan, mu priskrbite čustveno podporo.