Vnetna bolezen prostate je prostatitis

vnetje prostate in prostatitis

Izraz "prostatitis (mikrobna koda 10 - 41)" se nanaša na vnetne procese, ki se pojavljajo v tkivih prostate in vodijo v bolečino, težave pri uriniranju, pogoste želje po stranišče, zmanjšan libido. Po različnih statističnih podatkih bolezen prizadene predvsem moške v rodni dobi, to je od petindvajset do petdeset let. Glede na značilnosti kompleksa simptomov in stopnjo poškodbe žleze ločimo dve obliki prostatitisa - akutni in kronični.

Po kodiranju MCB je prostatitisu v kronični obliki dodeljena vrednost 41, 1, za akutno obliko se uporablja šifra 41, 0. primarna diagnoza se postavi z vizualnim pregledom bolnika in študijo anamneze. Za potrditev se uporabljajo dodatne tehnike: ultrazvok in laboratorijske metode.

Splošne značilnosti in razvrstitev

Vsak tretji predstavnik močne polovice človeštva ve, kaj je prostatitis, ki se pojavlja v različnih oblikah, saj je ta bolezen, ki jo povzroča vnetje prostate, ena najpogostejših patologij moškega spolovila. Bolezen se kaže z značilnimi simptomi: bolečina, pekoč občutek, ki se poslabša zaradi uriniranja, zmanjšana spolna aktivnost, pogosta želja po stranišče.

Prostatitis pri moških je posledica okužbe prostate s povzročitelji okužbe, ki prodrejo v njena tkiva skozi reproduktivne organe ali sistemski krvni obtok. Tudi razlogi, kot so prehlad ali bronhitis, lahko izzovejo vnetni proces. Najpogosteje se to zgodi v ozadju dejavnikov, ugodnih za širjenje okužbe, med katerimi je najprej imenovana oslabljena imuniteta.

Za pridobitev povprečnih kazalnikov obstaja statistično kodiranje prostatitisa mkb 10, ki vam omogoča objektivno oceno stanja glede incidence moške polovice prebivalstva. Kronični prostatitis mkb 10 ima kodo 41. 1, ki je dodeljena bolezni, ki traja šest mesecev ali več. Poleg tega klasifikacija mednarodne kode ICB 10 xp prostatitis označuje to obliko bolezni kot težko ozdravljivo.

Koda akutnega prostatitisa mkb 10 je nekoliko drugačna - 41. 0. Ta oblika bolezni je priznana kot dobro obvladljiva terapija in poteka v ozadju izrazitih simptomov bolezni. Obstaja tudi koda 41. 2. Podani indikator običajno označuje bolezen, povezano z nastankom abscesa prostate. Pomembno je vedeti, da diagnoza kroničnega prostatitisa priporoča, da se moški zdravi vsaj enkrat na šest mesecev in redno obiskuje specialista.

Predispozicijski dejavniki

Verjetnost akutnega in kroničnega prostatitisa pri moških se znatno poveča v ozadju negativnega delovanja predisponirajočih dejavnikov. Naslednji razlogi lahko postanejo neke vrste katalizator za vnetne procese, ki prizadenejo tkiva prostate:

 • Stagnacijski pojavi, za katere je značilen moten pretok krvi, ki nastanejo v ozadju sedečega načina življenja, nizke spolne aktivnosti, prekomerne telesne teže.
 • Sistematična hipotermija telesa, ki jo povzročajo na primer posebnosti dela.
 • Poškodbe, ne glede na njihovo naravo in čas, ki je pretekel od trenutka poškodbe.
 • Nalezljive, virusne bolezni genitalij, vključno s spolno prenosljivimi boleznimi.
 • Nalezljive in vnetne bolezni drugih sistemov in organov, na primer bronhitis, gnojni tonzilitis in številne druge.

Kot dodaten predispozicijski dejavnik praktična medicina navaja tudi težave s prebavo, ki se izražajo v pojavu sistematičnega zaprtja. Tako lahko neustrezen pristop k prehrani posredno vpliva tudi na pojav vnetja prostate.

Pomembno! Pravočasna odprava ali zmanjšanje vpliva negativnih dejavnikov je najbolj razumna in učinkovita metoda preprečevanja prostatitisa pri moških.

Klinična slika

Verjetno veliko ljudi ve, kaj je prostatitis različnih oblik. Toda vsi se ne zavedajo, da se lahko klasični znaki te neprijetne bolezni bistveno spremenijo glede na stopnjo in obliko patologije:

 • Kataralni prostatitis. Za bolezen je značilen pojav bolečine v presredku, dimljah, pogosta želja po odhodu na stranišče.
 • Folikularni prostatitis. Sindrom bolečine postane intenzivnejši, pojavijo se težave z uriniranjem, pojavi se lahko lažna želja po stranišče.
 • Parenhimski prostatitis. Sindrom hude bolečine, ki se poslabša zaradi dejanja uriniranja ali defekacije, pogosto je zamuda pri odtoku urina, lažna želja po odhodu na stranišče, visoka temperatura, mrzlica, šibkost, utrujenost.

Potek kroničnega prostatitisa spremljajo skoraj vsi zgoraj našteti znaki, vendar simptomi postanejo bolj obrabljeni. Poudariti je treba, da je pridobitev kronične oblike bolezni v ozadju poslabšanj precej redka. Večinoma se ta oblika bolezni pri moških razvija postopoma, pod vplivom vnetnih procesov, ki nastanejo zaradi infekcijske lezije tkiv prostate. Njegovi glavni simptomi so:

bolečine pri moškem s prostatitisom
 • Dizurični sindrom. V ozadju negativnega vpliva vnetnih procesov se prostata znatno poveča v volumnu, kar vodi do stiskanja sečevoda. Ta patologija je glavni razlog za pojav pogoste želje po uriniranju, vključno z lažnimi, bolečimi občutki.
 • Sindrom bolečine. Sama prostata je brez živčnih končičev, oziroma so boleče občutke pri prostatitisu posledica širjenja vnetnih procesov in poškodb živčnih vlaken, ki mejijo na prostato medeničnih organov.
 • Spolne disfunkcije. Za bolezni prostate je značilen pojav različnih motenj spolne narave. Večina moških se pritožuje zaradi zmanjšanja intenzivnosti in svetlosti občutkov, prejetih med spolnim odnosom, v zgodnjih fazah razvoja bolezni je možno zmanjšanje libida in pomanjkanje erekcije. Za napredne oblike patologije je značilna impotenca.

Vedeti morate, da razvoj prostatitisa pogosto spremljajo motnje v bolnikovem psiho-čustvenem ozadju. Človek postane bolj razdražljiv, možen je razvoj depresivnih stanj, živčnih zlomov.

Prostatitis je povezan z značilno klinično sliko, kar močno poenostavi pravočasno diagnozo. Kot glavne diagnostične metode se imenujejo rektalni pregled, ki ga opravi specialist ročno, ultrazvočni pregled, pa tudi zbiranje urina in izločkov prostate za analizo v laboratoriju.

Metode zdravljenja

Kako zdraviti prostatitis, katere metode bodo najprimernejše v določenem kliničnem primeru, določi izključno lečeči zdravnik na podlagi rezultatov raziskav, fizioloških značilnosti bolnika, oblike in stopnje razvoja bolezni. Najpogosteje se uporabljajo metode kompleksne terapije, vključno z jemanjem zdravil, fizioterapevtskimi metodami, ljudskimi zdravili, pa tudi korekcijo prehrane.

Zdravljenje kronične oblike

Kronični prostatitis je še posebej neprijetna bolezen, njeno zdravljenje je polno številnih težav in težav, skoraj nemogoče je popolnoma odpraviti bolezen. Vendar pa bo uporaba kompetentne terapije omogočila doseganje dolgoročne in stabilne remisije, pa tudi odpravo glavnih simptomov bolezni in znatno izboljšanje kakovosti življenja. Glavne metode zdravljenja so:

 • Zdravljenje. Izbira zdravil poteka po individualno razviti shemi s strani specialista, uporabljajo se predvsem antibakterijska in protivnetna zdravila. Za odpravo bolečine v zgodnjih fazah zdravljenja je dovoljeno uporabljati zdravila proti bolečinam.
 • fizioterapija. Za spodbujanje regenerativnih procesov in povečanje učinkovitosti aktivnih sestavin zdravil se skupaj z zdravili uporabljajo fizioterapevtske metode, kot so na primer laserska terapija, magnetoterapija, elektroforeza.
 • Sporočilo. Ena najučinkovitejših metod zdravljenja prostatitisa, ne glede na njegovo obliko in stopnjo, je masaža prostate. Postopek pomaga pri lajšanju vnetja, odpravi pojavov stagnacije, bolečine. Masažo praviloma izvaja specialist v zdravstveni ustanovi, vendar je ob obveznem obvladovanju medicinskih tehnik dovoljeno, da jo izvajate sami doma.
 • Imunomodulacijska terapija. Terapija kroničnega prostatitisa vključuje obvezen vnos imunomodulatornih zdravil, ki povečujejo imunske sile in splošni tonus telesa. Za odpravo te neprijetne bolezni mora izbira zdravil temeljiti na receptih lečečega zdravnika.

Poleg tega zdravljenje predvideva obvezno zavrnitev pacienta od obstoječih slabih navad, korekcijo prehrane in dnevnega režima. Vključitev številnih izdelkov, obogatenih z vitamini in koristnimi mikroelementi v običajnem meniju, bo pripomogla k krepitvi telesa. Pomemben ukrep je tudi zmerna telesna aktivnost. Telesna aktivnost bo pomagala preprečiti pojav stagnacije in normalizirati pretok krvi in limfe.

Pomembno! Zdravljenje prostatitisa se lahko izvaja le pod nadzorom specialista. Samodajanje zdravil ali uporaba drugih tehnik lahko privede do negativnih posledic in poslabšanja bolnikovega stanja.

Zdravljenje med poslabšanjem

Ustrezno zdravljenje akutnega prostatitisa, ob pravočasni uporabi ustrezne terapije, vam omogoča, da se popolnoma znebite bolezni in normalizirate delovanje prostate. Pomembno je vedeti, da ta oblika bolezni postane kronična, zato je treba zdravljenje opraviti, ko se pojavijo primarni simptomi.

Terapija prostatitisa v akutni fazi vključuje uporabo zdravil z antibakterijskimi in protivnetnimi lastnostmi. Kot dodatek se lahko uporabljajo fizioterapevtske metode, masaža, nežna prehrana. Če bolezen poteka v ozadju nastanka gnojnih abscesov, je treba uporabiti kirurški poseg, katerega cilj je odpreti kapsulo, odstraniti gnojne mase in odstraniti žarišče vnetja.

Možni zapleti

Pomanjkanje zdravljenja tako akutnih kot kroničnih oblik prostatitisa lahko privede do razvoja zapletov. V ozadju poteka vnetnih procesov v obliki poslabšanja obstaja tveganje za nastanek gnojnih abscesov v tkivih prostate, to je nekakšnih kapsul, napolnjenih z gnojno vsebino. Bolnikovo stanje v takšni situaciji se močno poslabša, pride do zamude pri odtoku urina, sindroma intenzivne bolečine, visoke temperature, mrzlice.

Najpogostejši zapleti kroničnega prostatitisa vključujejo tveganje za razvoj vnetnih procesov, ki prizadenejo tkiva mehurja in genitalij. Poleg tega v veliki večini primerov bolezen spremlja spolna disfunkcija, vodi do zmanjšanja libida, različnih motenj reproduktivnega sistema in v najhujših primerih do impotence. Popolnoma ozdraviti takšne patologije je skoraj nemogoče.

Za ozdravitev bolezni, preprečevanje zapletov in pridobitev kroničnega ali napredovalega prostatitisa je pomembno pravočasno sprejeti potrebne ukrepe. Ob pojavu prvih simptomov bolezni se je treba posvetovati s specialistom, da ugotovi vzroke neugodja in predpiše ustrezno terapijo. Prav nepoznavanje prvih alarmnih zvoncev in opustitev potrebnega časa vodi do resnih zapletov bolezni.